неделя, 7 август 2011 г.

Калипетровска червена афъзка - слива за всичко

Сега е времето да започнат приготовленията за облагородяване на новите овощни видове, за да може следващата есен да засеете добри овощни дървета.

Правилният избор на овощните видове и сортове е първото и най-важно условие, от което зависи успешното отглеждане на овощните култури.

Малките овощни градини се създават, за да задоволяват нуждите на семейството почти през цялата година от плодове. Когато се получава по-голяма реколта, част от нея, особено от малотрайните видове, като череша, вишня, летни круши и ябълки, праскови, малини, касис и кайсии, може да се предлага на пазара. Затова в тези градини се отглеждат много видове овощни култури.

При създаване на овощна градина се подбират видове и сортове, чиито изисквания към климата и почвата съвпадат с наличните условия. Климатичните и почвени условия са подходящи за всички видове овощни култури в подножията на планините (яките), покрай долините на реките, но не в затворени котловини. На места с по-голяма надморска височина (между 600-900 м) и с подходящи почви може успешно да виреят ябълки (с изключение на къснозреещите сортове), летни и есенни сортове круши, череши, вишни, сливи и ягодоплодни култури. Над 900 м може да се отглеждат само ягодоплодни видове.

По-труден е въпросът с избора на овощните видове и техните сортове, когато местата са с благоприятни климатични условия за всички видове, но с недостатъчно подходящи почви и без възможности за напояване. В тези случаи трябва да се избират сравнително по-невзискателни овощни видове, като бадем, кайсия, смокиня, череша, вишня, джанка (афъзка) и слива, а понякога и праскова, но на подходяща подложка. На по-сухи и варовити почви черешата и вишнята трябва да се присаждат на махалебка, която е по-сухоустойчива и по-устойчива на варовик, отколкото дивата череша. На някои от тези места може да се засаждат и круши, но присадени на семеначета от дива круша, а не върху дюлева подложка. Дивата круша е много по-сухоустойчива и не е взискателна към почвените условия. В отделни случаи може да се отглеждат и ябълки, също присадени на семенна подложка. Дюлите трябва да се засаждат само при осигурено напояване.

Сега в овощните разсадници крушите се присаждат на дюлева подложка, а ябълката - на вегетативни подложки. Би трябвало от тези овощни видове да се създават и дръвчета на семенни подложки за нуждите на малките овощни градини.
При избора на овощни видове и сортове трябва да се има предвид и различната им чувствителност към болестите и неприятелите. Овощните култури, които изискват многократно пръскане с препарати, като ябълката и есенните и зимни сортове круши, не трябва да се засаждат във вилни места, където се отглеждат и зеленчуци.
При избора на овощни сортове трябва да се има предвид и кои от тях са самооплождащи се и кои не са.

Най-популярна и типична на моя - Североизточния край на България, е сливата от вида "Калипетровска червена афъзка". Плодът е средно едър, жълто-червен до червен, с деляща се костилка, мека месеста част, сладка. Подходяща е за консумация в прясно състояние, както и под формата на компоти, сладка, конфитюри и и други. Освен това е подходяща и за изваряване на ракия, като може да бъде достигнат алкохолен градус от 45 до 50.

Затова предвиждам и тази година да подготвя достатъчно дръвчета, за да попълня липсващите в моята градина, а ако ми останат - можете да се възползвате от тях.

Използвани са материали на Agronet.bg.