неделя, 13 ноември 2011 г.

Актуални налични сортове фиданки и лози за есенното засаждане във вашата градина

И тази есен предлагам на Вашето внимание посадъчен материал от плодни дръвчета и десертни лози. Продължавам да пазя семейната традиция в този занаят. Така едновременно поддържам собствената си градина и предлагам на желаещите любители градинари дръвчета и лози от местни сортове, проверени и наложили се във времето. Името ми, наследено от моя дядо и моя баща, е гаранция за качество.

Предлагам Ви:

Плодни дръвчета: попска круша, кайсия (унгарска и ърли ориндж), праскова, нектарина, череша (бинг и ван), ябълка (златна превъзходна), сливи (калипетровска афъзка и синя кюстендилска). Цена за 1 брой от място: 5.00 лв.

Десертни лози: болгар, ран болгар, щасла, брестовица, италия, самсон, сензо, кардинал, плевенско (бяло и черно), хамбургски мискет, дунавски мискет. Цена за 1 брой от място: 3.00 лв.

Отстъпки при заявка на по-големи количества дръвчета и лози.

За връзка с мен използвайте телефон: 0888 777 618.

Време е да засадите младите фиданки

Есента настъпи. Време е да засадите младите фиданки във вашата градина. След 3-4 години ще вкусите от плодовете на дръвчетата, които тази есен ще засадите. Оптималното време за засаждане е рано напролет или през есента, при настъпване на покой при дърветата и силно намаляване на скоростта на сокодвижение. Всеки има някакъв опит при засаждане, но аз Ви предлагам един кратък "научен" текст за есенното засаждане на фиданки, изготвен от Световния фонд за дивата природа - България (WWF)

Оптимално време за засаждане на фиданки е есента, когато настъпи покоят за дърветата (след опадането на листата). Фиданки, произведени със закрита коренова система (в контейнери или саксии), могат да се засаждат целогодишно, но е необходимо полагането на специални грижи, за да не се допусне пресушаване на кореновата система.

Размерът на посадното място трябва да е достатъчен за свободно разполагане на кореновата система на фиданката, като от всички страни има поне по 10 cm разстояние между края на корените и стените и дъното. Преди самото засаждане на фиданките със свободен корен се подрязват връхчетата на корените, а на контейнерните фиданки или извадените със земя се отрязват стърчащите от почвата корени.

При засипването на дупката е необходимо богатата почва (от подготовката на посадното място) да бъде разположена на дъното. Първоначално се поставя слой поне 10 cm рохкава почва или при възможност - угнил оборски тор. Фиданката се поставя дълбоко в дупката, насипва се рохкава почва, а след това се издърпва леко нагоре, за да се изправят евентуално прегънатите корени, така че кореновата шийка да бъде на нивото на терена. Почвата, с която се засипват корените, се уплътнява на етапи чрез последователно и внимателно утъпкване и насипване. На повърхността се връща бедната почва от горните хоризонти и отново се утъпква старателно.

От изключително голямо значение за успеха на работата са

- Да не се допусне изсушаване на кореновата система. При транспортирането на фиданките от разсадника до обекта на залесяване и в процеса на самото залесяване.
- Да няма подгънати корени.
- Да се уплътни грижливо почвата около корените, за да не остават въздушни кухини. За целта при глинести почви, които се структурират на по-големи буци, е необходимо да бъде доставена рохкава почва или торф от друго място, а наличната да бъде отстранена.
- Поддържане на постоянна влажност на почвата около фиданката и на самата фиданка, до момента на нейното укрепване
- Кореновата шийка (частта между най-горни корени и стеблото на дръвчето) да бъде малко под нивото на терена. Дълбокото засаждане води до загниване, а плиткото – до изсъхване на фиданката.

Едроразмерните и средноразмерните фиданки се укрепват с 3 колчета, разположени на 120 градуса, и се обвързват със сезал или др. средство за връзване. Преди завързването мястото се увива с подходящ материал (например: гума, балатум, дебел плат и др.), който да не позволи врастване на сезала в тъканите на дървото.

Наложително е обилно поливане, независимо от метеорологичните условия и влажността на почвата в момента, за допълнително слягане и отстраняване на кухините в обема на кореновата система. Следващите поливки се извършват според метеорологичните условия, така че почвата да се поддържа свежа.

Поради редуцирания обем на кореновата система е желателно сутрин и/или вечер да се напръсква листната маса. Ако обемът на кореновата система и короната са в явно несъответствие, се извършва съкращаване (резитба) на короната, като се оставят достатъчно количество живи, добре развити пъпки.

Не е препоръчително през първата вегетация да се използват бързо действащи торове, за да не се предизвика неадекватен растеж на короната преди доброто възстановяване на кореновата система.