събота, 22 септември 2018 г.

Опасни гъбни болести по черешата и сливата

По материал на проф. Мария Боровинова, публикуван в списание "Растителна защита"
Дата: 19/09/2018 

За опазване на дърветата  и плодовата реколта от болести и неприятели  при черешата  се извършват значително по–малък брой пръскания в сравнение с ябълката. Въпреки това проблемът с остатъчните количества и замърсяването на околната среда е актуален и при черешопроизводството, като се има предвид, че при този овощен вид периодът от цъфтежа до прибиране на реколтата е значително по–къс от този при ябълката.
Във фитопатологичната литература са описани 24  гъбни болести по черешата. От установените у нас икономически най-важни са цилиндроспориозата и кафявото гниене.

Цилиндроспориозата е ключовата болест по черешата и вишнята, която определя броя на фунгицидните пръскания всяка  година. Тази болест нанася значителни щети на черешопроизводството, тъй като предизвиква преждевременно обезлистване на дърветата, което не само намалява количеството и качеството на продукцията, но и води до измръзване на дърветата през зими с ниски температури.

Кафявото гниене  е втората по икономическо значение болест/а през отделни години и първа/  в България и редица други страни, където се отглежда този овощен вид. Тя се причинява от три вида гъби от род Monilia.
Мерките за предпазване на черешата от причинителите на кафявото гниене  включват санитарна резитба и фунгицидни пръскания.

Червени листни петна по сливата
Болестта у нас е разпространена във всички райони, където се отглежда слива и ежегодно причинява повреди по чувствителните сортове.     
От отглежданите у нас сливови сортове силно чувствителни на болестта са  Кюстендилска синя слива, Анна шпет, Кралица Виктория, Габровка, Чачанска най - боля. От ренклодите най - силно чувствителна е Едра зелена ренклода. Слабо чувствителни са Любимец храмовых, София 2, Ашатан, Гилей и Стенлей.

Прочетете цялата статия: Опасни гъбни болести по черешата и сливата.