петък, 8 април 2011 г.

Феномен: Гълъбите "подушват" посоката на летене с дясната си ноздра

Автор: Виктория Гил, репортер на BBC News


Гълъб с тракер (GPS)
Снимка: Джузепе ди Лието

Гълъбите могат да намират пътя си обратно на разстояние хиляди мили - способност, с която удивляват учените и заради която са използвани за вестоносци, а дори и за пренасяне на дрога.
Учени-изследователи от Италия са доказали, че ноздрите на гълъбите имат важно значение за намиране на обратния път. Според списание "Журнал по експериментална биология" екип от учени доказал, че гълъби с блокирана дясна ноздра са неспособни да направят "карта на ароматите", която да ги води в техния полет.


Скален гълъб. Снимка: Science Photo Library

Гълъбите се раждат с добро и фино-настроено обоняние, което им помага да намират лесно гълъбарника, от където са излетели.
Досегашните опити да се разгадае тази забележителна способност за ориентиране показват, че докато си стоят или гнездят в клетките в гълъбарника, гълъбите разучават посоките, от които идват миризмите. Изглежда птиците си изграждат мислена "карта" на тези аромати, карта която е достатъчно точна, за да ги води в посока към дома, доокато летят. За да проучат тези им способности, учените блокирали една от ноздрите на гълъби - лява или дясна, и ги пуснали да летят от градче на име Чиголи, на около 40 км от Пиза като проследили маршрута на връщане до Пиза чрез поставяне на джи-пи-ес на гърба. Анализирайки пътя на летене, д-р Галиардо и нейните колеги наблюдавали, че гълъби които не могат да дишат свободно през дясната ноздра, изминавали по-дълъг и лъкатушещ маршрут. Птиците също така спирали по-често от тези със запушена лява ноздра, и по-трудно намирали пътя обратно. Други изследвания показват, че гълъбите усещат земното магнитно поле, което им служи като компас при летене. Д-р Галиардо казва, че миризмите са жизненоважни за намирането на посоката към "дома". Миризмите възприемани през дясната ноздра помагат на птиците да си изградят "навигационната карта" за летене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар